"Dromen bundelen om na de crisis mee aan de slag te gaan."

Louis, een van de oprichters van de Postcorona Movement in de krant van West-Vlaanderen.

Klik hier voor volledige tekst

...

Wat is de Postcorona Movement?

"Die richtte ik op met mijn vrienden Ben Brumagne en Steven Desair. Steven is de stichter van Eatmosphere, dat voedseloverschotten ophaalt voor sociale organisaties en mensen bewust maakt rond voedselverspilling. Ben is wildplukker. Met zijn bedrijf Forest To Plate leert hij mensen eten herkennen in bos, berm of park. Wij hebben samen redelijk wat projecten, die nu on hold staan. Dat geeft ons tijd om te reflecteren over ons leven en de maatschappij."

En die is nu sterk veranderd?

"In plaats van 20 meetings in een week te moeten bijwonen, hebben we nu tijd om thuis de dingen te doen die we willen doen. De snelwegen zijn leeg, de lucht is zuiver, mensen onthaasten. Er zijn echt veel positieve kanten aan de coronacrisis. Er sterven mensen aan het virus, dat is waar, maar anderzijds overlijden nu minder mensen aan hartaanvallen, stress en verkeersongelukken. Het is een moment om na te denken welke dromen we hebben voor de toekomst en mensen aan te moedigen om die dromen ook te delen. Achteraf kunnen we ons dan inzetten om ze samen te realiseren."

Er zijn toch ook minpunten? Zoals het stilvallen van sociale contacten?

"Dat is heel grappig. Veel mensen spreken af om eentje te drinken, maar hangen daar dan maar wat. Wat is de zin van dat samenkomen? Nu zie ik overal rond me dat mensen skypen en videoconferenties houden. Ze beseffen meer dan ooit de waarde van sociale contacten en gaan op een veel essentiëlere manier met elkaar om. Eigenlijk zijn mensen nu meer verbonden dan anders."

Wat willen jullie nu concreet doen met de Postcorona Movement?

"We willen dit moment gebruiken om toekomstbeelden te schetsen. Zo zouden wij het tof vinden mocht er een minister van Geluk komen. We zijn nu bezig met een burgerbevraging. We willen de vele dromen die mensen nu hebben, registreren en bundelen voor achteraf. We zien het als een beweging van mensen die zeggen: 'Kom, gedaan met al die domme dingen, wij willen het deftig doen'."

"De lucht is zuiver, mensen onthaasten. Er zijn ook veel positieve kanten aan de coronacrisis"

Hoeveel mensen weten al van die nieuwe beweging?

"Er staat nog maar sinds zondag iets over op Facebook. Maar het is crazy hoeveel reacties we al kregen. Ja, we zijn optimistisch."

... 

Klik op deze link om verder te lezen