Gezondheid en Geluk

Centrum integrale psychiatrie

Beschrijving

Wij dromen van een centrum waarin mensen die problemen ondervinden in de (geestelijke) gezondheid, ontvangen worden op niet-oordelende wijze en daarbij de volledige vrijheid hebben om te 'kiezen' tussen complementaire en reguliere therapieën. Integrale psychiatrie of "integrative psychiatry" (ook bekend onder de overkoepelende naam "integrative medicine") is in de Verenigde Staten al een bekende manier van werken, voor een groeiend deel van de psychiaters en andere specialisten en artsen. In België is deze manier van werken nog erg beperkt, zeker binnen de geestelijke gezondheidszorg. In een integrale aanpak bestaat er, naast nadruk op leefstijlgeneeskunde, de verbinding tussen complementaire en reguliere therapiemogelijkheden. Er is dus een veelheid aan therapieën en combinaties mogelijk (natuurgeneeskunde, kruidengeneeskunde, Chinese geneeskunde, Ayurvedische geneeskunde, homeopathie, lichaam&geest therapieën, manuele behandelwijzen, spirituele geneeswijzen, voedingstherapie en supplementen, reguliere therapieën, ...). We bekijken de mens zoals deze is: holistisch, met biologische, psychologische, sociale én spirituele aspecten die allemaal van belang zijn om gezond te blijven!

Waarom

Er is dringend een paradigma shift nodig in de (geestelijke) gezondheidzorg. Een "open-minded" visie! Daarbij dienen we los te komen van een ziektemodel en een transitie te maken naar een gezondheidsmodel. Laat ons stoppen met onze regie volledig uit handen te geven aan dokters, farmaceutische medicatie, ziekenhuizen etc. en laat ons zélf de regie en verantwoordelijkheid nemen voor onze gezondheid, door de enorme genezende kracht te ontdekken die wij al in ons hebben, maar ons niet bewust van zijn, en de ondersteunende kracht van de helende therapieën uit de natuur en andere eeuwenoude geneeskundige tradities te her-ontdekken. Ja, wij zijn in staat om onze eigen arts te zijn.

Actie

Nathalie (psycholoog, arts en psychiater in opleiding) en Hilde (verpleegkundige, vaktherapeut en yogadocent) willen graag een coachende rol vervullen om mensen hun eigen kracht te laten ontdekken, te groeien in bewustzijn, zodat ze zelf de regie kunnen nemen over hun gezondheid. In 2021 zullen wij ons centrum integrale psychiatrie starten. Omdat lichaam en geest één zijn, en een geestelijke klacht onlosmakelijk verbonden zit aan een lichamelijke klacht, kunnen er naast mensen met problemen op gebied van geestelijke gezondheid, ook mensen terecht die met lichamelijke gezondheidsklachten kampen en bereid zijn samen verder te kijken naar de samenhang met andere aspecten dan alleen het biologische van het mens-zijn (psychologisch, sociaal, spiritueel). Ook willen wij graag een netwerk uitbouwen van gelijkgestemde hulpverleners en een samenwerking creëren in of vanuit dit centrum, om zo tot een gemeenschappelijke grote expertise te komen. We starten vanuit dit centrum, en als we heel groot mogen dromen, dromen we van een gezondheidszorg die in heel het land op deze manier evolueert! Dat "integrale zorg de norm wordt". Daarom is de scope van deze droom eerst lokaal, en later zeker systemisch!

Samenwerking

We zitten op dit moment nog in de concept fase. Er zijn financiën nodig, locatie zijn we zoekende naar, contacten met zorgkassen, boekhouders, en uiteraard gelijkgestemden om te kijken hoe we tot een uitgebreider netwerk kunnen komen van integraal werkende hulpverleners in of vanuit dit centrum.

Scope

Lokaal

Engagement

Ik zie mezelf dit project eventueel wel uitwerken en trekken