Wonen en Mobiliteit

Opnieuw een degelijk uitgewerkt Europees nachttreinnetwerk

Beschrijving

Back on Track Belgium is de Belgische tak van het Europese collectief Back on Track Europe. Het is een Europees netwerk dat het grensoverschrijdende spoorverkeer en de nachttreinen ondersteunt en wil verbeteren. Zeker voor afstanden tot en met 1.500 km moet de trein de meest logische keuze zijn/worden. Tot op vandaag is het reizen per vliegtuig een pak makkelijker dan met de internationale trein omdat wie met de trein wil reizen, nog niet even vlot zijn hele reis kan boeken of zekerheden heeft om aansluitingen te halen. Ook het aanbod om internationaal relatief ver te reizen op een relatieve snelle en comfortabele manier werd de voorbije decennia afgebouwd om economische redenen. Nochtans biedt het treinreizen een ecologischer alternatief dan het vliegtuig maar worden luchtvaartmaatschappijen door overheden nog vaak gemakkelijk(er) ondersteund. We willen dan ook de lagere ecologische impact van het internationaal treinreizen in beeld brengen door studies te maken, congressen en workshops te houden en de voordelen aan te tonen voor de verschillende klimaatdoelstellingen, de werkgelegenheid, modal shift naar koolstofarmere mobiliteit en een laagdrempelig en kwalitatief aanbod.

Waarom

We willen de 'belle epoque' van de nachttreinen terug brengen. Het is meer dan ooit nodig om onze impact op het klimaat en de planeet te beperken. Dit is hét moment om deze rustgevende manier van 's nachts te reizen en 's morgens te ontwaken op bestemming terug op de sporen te zetten richting een laagdrempelig en kwalitatief aanbod die meteen ook positiever bijdraagt aan verschillende klimaatdoelstellingen, de werkgelegenheid en modal shift naar koolstofarmere mobiliteit!

Actie

We willen de burgers warm maken voor deze reisstijl en ook de beleidsmakers op de vele niveau's warm maken zich hiervoor inzetten.

Samenwerking

Iedereen die historische en huidige kennis heeft over nachttreinen en de spoorwegwereld!

Scope

Systemisch

Engagement

Ik wil samen met anderen een project uitwerken